Simbolika ljiljana

Povijest imena

Ime mu je modificirano iz grčkog naziva "leirion" i rimskog naziva "lilium"

Legenda o nastanku ljiljana i mliječne staze

U staroj Grčkoj bio je posvećen boginji Heri, kraljici neba te ženi od Zeusa, zaštitnici braka i potomstva. Naime budući da je on bio sin boga Zeusa i smrtne žene Alkmene, Zeus je htio da se nadoji s grudiju njegove žene, božice Here kako bi postao besmrtan. Dok je spavala položili su joj ga na grudi i kad se nadojio nekoliko kapi mlijeka se prosulo svemirom te je nastala Mliječna staza, a od kapi koja je pala na Zemlju nastao je bijeli ljiljan.

Prema Bibliji, uskrsni ljiljan je rastao u Getsemanskom vrtu u kojem je Juda izdao Isusa. Bijeli ljiljani, su prema legendi, niknuli na mjestu gdje su Isusove suze i znoj kapali u posljednjim trenucima života.

Prema predaji u raju Adama i Eve kad je Eva napustila Edenski vrt (izbačena je iz raja) prolila je iskrene suze kajanja, iz tih pokajničkih suza nikli i ljiljani.

Ljiljan svetog Antuna

Na njegov blagdan blagoslove se i dijele ljiljani na mnogim mjestima. Neki ove ljiljane nose na sebi u odjeći. Ljiljan podsjeća na čistoću koju je posjedovao sv. Antun i potrebu da se molimo za dar čistoće, napose u iskušenjima.

Korijeni ovog običaja dosežu do 18. Stoljeća nakon francuske revolucije. Franjevci su bili iseljeni sa Korzike i njihova crkva ostala je napuštena. Ljudi su ipak posjećivali tu crkvu na blagdan sv. Antuna i jedne godine iako je prošlo čak nekoliko mjeseci nakon Antunovog blagdana jedan vjernik naišao je u crkvu i našao ljiljane još uvijek sveže. Običaj blagoslova ljiljana odobren je od Pape Leona XIII. U molitvi blagoslova tražimo milost da zadržimo kreposti, zadobijemo mir i zaštitu od zla. Preuzeto s http://www.hkz-salzburg.net

Simbol nevinosti

U kršćanskoj ikonografiji ljiljan je najomiljeniji kao Marijin cvijet, te simbolizira njenu nevinost i djevičanstvo, a pojavljuje se i u marijanskim himnama. U pravilu nikad ne nedostaje u motivu Navještenja, gdje je znak Marijine izabranosti i ukazuje na bezgrešno začeće.

Simbolizira i čistoću Blažene djevice Marije, prema jednoj legendi u njezinom grobu, tri dana nakon ukopa, umjesto njezina tijela bio je samo veličanstveni buket ljiljana.

Preuzeto s http://cvijece.covermagazin.com

Bijeli ljiljan je također simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Vrlo često se koristi na vjenčanjima jer simbolizira odabir voljenog bića.

U staroj Grčkoj i Rimu koristio se za vrijeme svadbenih svečanosti kao simbol nevinosti. Mladenka ih je nosila na svadbenoj kruni zajedno sa klasjem pšenice - simbolom plodnosti.

Slike s ljiljanima

Na slikama se često može vidjeti prizor kako Arhanđeo Gabrijel Djevici pruža upravo taj cvijet.

Na drugim slikama sveci se slikaju kako donose vaze pune bijelih ljiljana Mariji i Djetetu Isusu.Prema legendi, kad su posjetili Marijin grob tri dana nakon njezina ukopa, u njemu nije bilo ništa osim buketa veličanstvenih bijelih ljiljana.

Rani pisci i umjetnici prikazivali su ljiljan znakom naviještanja i djevičina uznesenja, čiste bijele latice označavaju njezino neokaljano tijelo a zlatni prašnici njezinu dušu koja sja u nebeskom svjetlu.

Boje i simbolika

Bijeli ljiljan kao rajski cvijet simbolizira nevinost i čistoću a ljubičasti sreću.

U Kršćanstvu, žuti ljiljani su sastavni dio dekoracije za Uskršnje blagdane jer simboliziraju Isusovo uskrsnuće. Tako ljiljan Bijela Madona zauzima posebno mjesto u Kršćanstvu, on je bio žut dok ga nije ugazila Djevica Marija. Tada je pobijelio i simbol je zahvalnosti i dobra raspoloženja.

Narančasti tigrast simboliziraju zdravlje i ponos

Moć i simbol ljepote

Simbol je ljepote i vladarskog dostojanstva. Također, smatrao se jedno vrijeme i svetom biljkom koja pripada nebeskim vladarima i bogovima.

Spomenut je i u Svetome pismu nekoliko puta, kao simbol najraskošnije ljepote, bezgrješnosti i odabranosti.

Rimska legenda kaže da, kada se Venera uzdigla od morske pjene vidjela je ljiljan nakon čega je postala puna ljubomore i zavisti na bjelinu i ljepotu ovog cvijeta.

Pogađanje spola djeteta

Postojao je način da se pogodi spol djeteta buduće majke: tako da žena izabere jedan od ponuđenih cvjetova – ružu ili ljiljan. Ljiljan je bio simbol dječaka. Prema rimskoj legendi, božica Venera, ljubomorna na ljepotu ljiljana, darovala mu je „ružan“ tučak, simbol pohotne želje. 


Preuzeto s http://www.punmiris.com

Grad ljiljana

Firenca, smještena u sjeverozapadnom dijelu Italije, sva okružena brežuljcima pod vinogradima, maslinjacima i načičkanim čempresima, prostire se sa obje strane rijeke Arno u obliku cvijeta ljiljana koji je od davnina simbol ovog grada.

Na grbu francuskoga kraljevskog roda također je bio ljiljan.

Zbog simbola moći i vladarskog dostojanstva često se pojavljuje na grbovima.

Ljiljan u medicini

Ljiljan nema prava ljekovita svojstva iako se mislilo da posjeduju određena ljekovita svojstva. Postoji legenda da ima magična svojstva, a nastalo je i tisuće recepata u elizabetinskog doba za korištenje ljiljana u liječenju groznice, kao sredstvo za čišćenje rana, opeklina i čireva u obliku masti te olakšavanja simptoma artritisa i reume.

Stari Španjolci vjerovali su da jedući latice ljiljana osiguravaju povratak nekoga tko je čarolijom bio pretvoren u životinju, u ljudski oblik.

Snovi i vjerovanja o ljiljanima

Sanjati ljiljane u proljeće ukazuje na skoro vjenčanje, sreću i prosperitet u životu. sanjati ga u zimu - smrt bliske osobe.

Jedno od vjerovanja kaže da samonikli ljiljan na grobu kažnjenog kriminalca potvrđuje da je zapravo bio nevin i da nije počinio djelo zbog kojeg mu je oduzet život. Drugi vjeruju da će se sadnjom ljiljana u vrtu zaštiti od zlih duhova.

Galerija slika