Vrste Ljiljana

Azijski ljiljan je dostupan u raznim bojama. Karakterizira ga velik broj manjih cvjetova, duljina uzgoja je najkraća a pogodan je za bukete.

Najzastupljeniji ljiljan kod nas je vrsta L/A, dobiven kombinacijom Azijskog i Longifloris ljiljana. Karakterizira ga veći cvijet, list i stabiljka od Azijskog Ljiljana. Broj cvjetova je za istu veličinu lukovice nešto manji od Azijskog Ljiljana te uzgoj traje nešto dulje. Ne miriši te je pogodan za široku upotrebu i u manjim zatvorenim prostorima.

Longifloris se može opisati kao velika bijela truba (dostupan je i u bojama ali ne toliko kao ostale vrste), posebno pogodan za vijence. Uzgoj traje dulje od iznad navedenih.

Orijentalni ljiljan ima velike bijele, roze ili žute cvjetove, neke vrste su vrlo mirišljave. Karakterizira ga čvrsta drvenasta stabiljka. Raste nešto dulje od iznad navedenih. Pogodan za sve primjene, ali pripazite u manjim zatvorenim prostorima zbog vrlo intenzivnog mirisa.

OT je ljiljan sličan Orijentalnom ali s još većim cvjetova, nastao kombinacijom Orijentalnih i trubastih ljiljana. Spektar boja je nešto veći nego kod Orijentalnog.

Galerija slika